Agenda

GEWEEST

Do 2 juni, 18.45-19.30 uur
Polak-gebouw Erasmus Universiteit zaal 2-16 (2e verdieping), Rotterdam (Google Maps link)
Van Gospel tot Beliebers
God is a DJ. (Pop)muziek brengt mensenmassa’s in vervoering. Denk aan opzwepende gospelsongs, de sjamanistische optredens van Nick Cave, Michael Jackson’s Earth Song compleet met legertanks op het podium en het legendarische optreden van U2 op Live Aid: allemaal weten ze menigten te emotioneren en te beïnvloeden. Boybands en zangers als Justin Bieber hebben een enorme schare fans met soms hysterische taferelen tot gevolg. Goedkoop sentiment of een oprechte religieuze ervaring? Plaatje Praatje toont de kracht van popmuziek om te luisteraar mee te sleuren in haar wereld.
Praktisch:
Deze Plaatje Praatje wordt gehouden voorafgaand aan de theatervoorstelling Guess Who´s Back van YoungGangsters. Klik hier voor meer informatie en kaarten voor de voorstelling. Toegang tot Plaatje Praatje is gratis.
Na afloop van de voorstelling is er ook muziek van Plaatje Praatje.

Za 16 april (Record Store Day), 12.15 uur
Mega Platen en Cd Beurs, Jaarbeurs Utrecht
40 jaar Ramones
40 jaar na het uitkomen van het debuutalbum Ramones, vieren we de invloed die deze oerpunkband heeft gehad op de pophistorie. En waar anders dit te doen dan op de jubilerend Mega Platen en Cd Beurs, al 45 jaar net zo toonaangevend als de Ramones.

Za 23 januari 2016
Toneelschuur Café, Haarlem
(Ook los van de voorstelling te bezoeken, aanvang rond 22.30 uur.)
Patti Smith: They are just kids
Na afloop van de theatervoorstelling They are just kids van Oostpool is er een bijzondere editie van Plaatje Praatje. Met behulp van beeldfragmenten, persoonlijke anekdotes (Jan Vollaard had een ontmoeting met Smith) en muziekfragmenten, wordt de context geschetst waarin de grensverleggende kunst van Patti Smith kon ontstaan. Een Plaatje Praatje waarin bands als de Rolling Stones, The Doors en The Velvet Underground figureren bij een tijdperk waarin Patti Smith uit kon groeien tot peetmoeder van de punk. Na afloop is er meer muziek en dansen in het café.

Vr 15 januari 2016
Huis Oostpool Arnhem
Patti Smith: They are just kids
Na afloop van de theatervoorstelling They are just kids van Oostpool is er een bijzondere editie van Plaatje Praatje. Met behulp van beeldfragmenten, persoonlijke anekdotes (Jan Vollaard had een ontmoeting met Smith) en muziekfragmenten, wordt de context geschetst waarin de grensverleggende kunst van Patti Smith kon ontstaan. Een Plaatje Praatje waarin bands als de Rolling Stones, The Doors en The Velvet Underground figureren bij een tijdperk waarin Patti Smith uit kon groeien tot peetmoeder van de punk. Na afloop is er meer muziek!

Do 7 januari, 18.00 uur 2016
Platenzaak Concerto, Amsterdam
Ode aan David Bowie
Een ode aan de genialiteit van David Bowie met behulp van verhalen, anekdotes, onverwachte filmpjes en vooral veel muziek. Voor de Bowiefans maar ook voor de geïnteresseerde die nu eindelijk wel eens wil weten wie deze kameleon van de popmuziek nou eigenlijk is.

Za 14 november 2015
De Doelen, Rotterdam tijdens Nacht van de NRC
Ode aan David Bowie
Een ode aan de genialiteit van David Bowie met behulp van verhalen, anekdotes, onverwachte filmpjes en vooral veel muziek. Voor de Bowiefans maar ook voor de geïnteresseerde die nu eindelijk wel eens wil weten wie deze kameleon van de popmuziek nou eigenlijk is.

Zo 19 oktober 2014
Het Trefpunt, Warmond
Beatmuziek in Warmond en verder
Van Golden Earrings en Shocking Blue tot Wally Tax en De Kik.

Do 21 maart 2013
Scheltema, Leiden
Sgt. Pepper en de geest van 1967
Jonge popmuzikanten als Tame Impala, Foxygen en onze eigen Jacco Gardner grijpen gretig terug op 1967, het jaar van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en het debuut van Pink Floyd. Lennon & McCartney, Syd Barrett en garagerocker Roky Erickson blijven een inspiratie voor de nieuwe garde, die psychedelica omarmt alsof ze het zelf voor het eerst ontdekken. Ook indieveteranen The Flaming Lips zijn zo psychedelisch als een relevante band anno 2013 kan zijn, met referenties aan spacerock en geestverruimende klanken uit de echokelder van de popmuziek. Plaatje Praatje stelt de nostalgische motieven van de jonge garde op de proef: Wat voegen ze toe aan de innovaties van toen, en heeft 1967 een toekomst?

Do 21 februari 2013
Scheltema, Leiden
Nick Cave en de muziek van de duivel
God en de duivel zijn prominent aanwezig in de pophistorie, van de gospelzangers die hun hemelse taak verruilden voor de verlokkingen van wereldlijk soulsucces, tot Bob Dylan die zijn rebelse houding halverwege de jaren zeventig inruilde voor een wedergeboorte als relirocker. Ook bij Nick Cave zijn God en Satan nooit ver te zoeken. Zijn nieuwe album Push The Sky Away brengt Nick Cave muzikaal in rustiger vaarwater dan ooit, maar is nog altijd doordrongen van de strijd tussen hemel en hel. Dit alles en meer in een verduiveld interessante editie van Plaatje Praatje.

Vr 14 december 2013
Scheltema, Leiden
Christmas Special
Sommige mensen krijgen meteen een kerstgevoel als ze Jingle bells horen. Andere haten de kitschfactor van de onuitroeibare kersthits die tegenwoordig al ruim voor Sinterklaas door de ether schallen. 70 jaar na White Christmas is kerstmuziek een miljoenenindustrie geworden die veel artiesten een pensioen bezorgt. Wat maakt een leuke kersthit, en waarom blijven de meeste artiesten hangen bij het overbekende standaardrepertoire?

Vr 9 november 2013
Scheltema, Leiden
Van LL tot Adele
Wat bindt de old school hiphop van LL Cool J met de soulvolle pop van Adele? Allebei werden ze geproduceerd door Rick Rubin, de duizendpoot onder de Amerikaanse popproducers die ook de Red Hot Chili Peppers, Slayer en Johnny Cash aan hun grootste successen hielp. Rubin is een popgenie die met het grootste gemak omschakelt van death metal maar funk en van hiphop naar country. 

Vr 19 oktober 2012
Scheltema Leiden
Election Special
De Amerikaanse meestergitarist Ry Cooder neemt op zijn laatste twee albums de Amerikaanse politiek onder vuur. Hij hekelt de veroorzakers van de bankencrisis en stelt dat politici een pact met de duivel hebben gesloten. Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen stellen we Cooders album Election Special centraal bij een muziekavond over pop en politiek, van de Eisenhower blues tot het muzikaal protest van Pussy Riot.